lördag 2 november 2013

Bestämma typ av värmesystem

Helg. Känner mig som en urvriden trasa efter den här arbetsveckan.

Nu sitter jag på istället på min kammare och försöker räkna ut exakt hur, och med vilka komponenter värmesystemet ska byggas upp.

Vi bestämde oss för några år sedan för det absolut dyraste system man kan ha, ackumulatortank med vedpanna och solvärme.
Jag gillar varmvatten i ett hus. Alltså blev det rationellt att även köra på vattenburen värme då man kan använda samma uppvärmningskälla och lagring.
Kakelugnar och massugnar är jättefint för värme, men de verkar inte asbra på att värma vatten. Istället blev det kökspanna, inspirerat av mor och far. Tycker det är onödigt att en panna står och värmer upp något avlägset hörn av kåken med spillvärme när det kan värma upp köket istället.
Valde kökspannornas "Rolls Royce", som Tommy säger. En Lohberger ZEH90, kostnad runt 40000

Var tidigare inne på två stycken ackumulatortankar på 400 l vardera, en primär och en slav som bara används på vintern. Men det alternativet, Heatacc tankar, blev vidrigt dyrt, typ 45000.
Nu blir det troligen istället en Dalatanken på 750 liter för ca 20000. Hade hellre tagit en 500 l pga platsbrist, men VVS konsulten började tjuta då.

Som solvärme är vi just nu inne på ett Lesolpaket med 8 m2 paneler. En större acktank drar ju med sig att man måste ha mer solpaneler. Jag har fått för mig att platta solfångare har längre hållbarhet än vakuumsolfångare. Ett sånt paket brakar loss på ca 41000. Mycket pengar, så det kanske blir en framtida investering som vi förbereder för.

Som skorsten ville jag gärna ha en murad, så vi kan ha kanaler till ventilation i murstocken och få ett extra värmemagasin. Men kanalen till Lohbergern blir precis så grov att man då måste har två sten tjock yttervägg på skorstenen enligt reglerna. Då blir skorsten jättegrov.
Det blir istället en Isokern mantelskorsten med 580 mm ytterdiameter. Den kostar runt 38000 om vi bygger den själva.

Här har jag alltså räknat upp en lätt kostnad på 139000. Och då är inte grejer som rörmokare, radiatorer, rör, expansionskärl, termostater, expansionskärl med mera inräknat än.

En luftvärmepump kombinerat med eldriven varmvattenberedare är mycket billigare. Men en skitlösning jag tror jag skulle ångra. Energin kommer inte bli billigare. Eller mer lättillgänglig.

Solen lyser halva året. Ved går alltid att fixa fram, än så länge råbilligt om man är beredd att jobba med den. Jag tror att denna pissdyra lösning är ett bättre val för framtiden än något annat.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar