lördag 2 november 2013

Utkast till ritningar värmesystem

VVS ingenjören tvivlar på att alla grejer kommer få plats i huset. Vi har tänkt oss att ha teknikrum under trappan. Det här är mitt försök att lugna honom. Och mig.
Får se vad han säger. Det kommer förmodligen kräva en trappa som går att öppna och demontera. 
Utmaning antagen, den borde jag reda ut att bygga.


Bottenvåningen. Tycker det borde räcka med tre element på bottenvåningen. Kökspannan ger ju 4 kW spillvärme till köket, som väller ut i hallen. Möjligtvis ett fjärde på väggen bredvid kökssoffan.


Övervåningens hallen kommer ju definitivt värmas upp av bottenvåningen. Min kollega Tommy drev ett värmeföretag tidigare och argumenterar för att vi ska vänta med element på övervåningen.
Att vi bara ska dra fram rören då elementen på övervåningen i hans gamla plankhus aldrig går igång ändå pga spillvärmen från bottenvåningen.
Väl värt att pröva då det egentligen inte finns några svårigheter att sätta dit dom i efterhand.
Gula lådan i mitten är solvärmens driftpaket och expansionskärl bredvid./Peter

7 kommentarer:

 1. Risken är ju att ni får kallras från fönstren på övervåningen om ni inte har element där. Men klart att man alltid kan avvakta om man ändå dragit fram ledningarna. :)
  Grymt avundsjuk på era kunskaper när det kommer till att rita hus och projektera. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Går och grunnar på det här med kallras. Vi tänkte ju sätta in kopplade fönster som kompletteras med innerbågar. Kanske sånt där glas som har ett skikt som minskar värmeutstrålningen.
   Då borde det inte bli så mycket kallras att tala om, särskilt som huset inte har så stor fönsterarea. Men jag är inte säker...

   Radera
 2. Jag tänker att;
  Skippa det extra elementet i köket bakom kökssoffan som ni funderade på. I köket kommer ni springa runt som tossingar, laga mat, elda panna, ha acktank (som säkert inte läcker så mycket, men ändå) så det kommer bli massa värme av det. Inget kylskåp som ger värme va? Har ni det eller frys kommer de också ge värme.
  På övervåningen, i ert sovrum tycker jag att ni ska sätta det elementet istället. Och förbereda för ett i det andra rummet. I vårt hus kan vi elda på ganska bra i kaminen, men inte särskilt mycket går upp till övervåningen. Ert hus har ju såklart mycket mindre värmeförluster än vårt, men det är ändå ganska gött med över 18 när man stiger upp på morgonen.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, element bakom kökssoffan känns ju rätt menlöst. Det kan ju inte stråla ut nån värme ändå. Bara motverka eventuellt kallras.
   Tänkte på det igår när vi var hos er, att det inte blir så mycket värme på övervåningen.

   Radera
 3. Vi lyckades knöka in nästan hela pannrummet i ett köksskåp bredvid pannan på 90x80x270. Där finns en tank på 750 liter, elpatron, shuntar osv. Expansionskärlet rymdes inte utan fick stå i källaren. Det gick men rörmokaren svor en hel del och jag tror inte vi får ut så mycket på försäkringen om något händer. (Ingen golvbrunn t.ex.)

  Jag försökte också rita upp allt innan men det visade sig ganska meningslöst - rörkrökarna gjorde som de ville ändå.

  Ska ni bygga in tanken? I så fall kanske det är lättare att köpa en oisolerad tank och isolera själva. Så gjorde vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nu känns det lite lättare. Förstår dock att rörmokarn tyckte det var trångt.
   Tänkte ta en rund tank och bygga liksom en rund träpanel runt som man lätt kan ta väck om man vill. Så den blir väl, halvinbyggd?
   Er blogg ser intressant ut. Där ska jag in och snoka nu.

   Radera
  2. När jag tittar på planösningen undrar jag om det inte är mer praktiskt att göra en rektangulär inbyggnad av tanken. Det blir lite konstiga dammfickor mot pannan och mot trappan... Se till att du sätter termometrar på tanken (distanstermoetrar använda vi) som du kan se utan att demontera något så du vet när det är dags att sluta elda.

   Radera