lördag 5 april 2014

Andra och tredje dagen av leca

Som vanligt är det sista man gör av ett moment det som får bäst kvalité. Putsa framsidan sist, som Annika säger. 

Metodiken jag försökte använda för att mura:
Applicera ett pisstungt block i läge för att lägga fram det. I liggfogen ligger bruket som blev över från förra stenen. Lecan sög inte nåt vidare vatten ur bruket, så man kunde ta det hyfsat lugnt.Jag körde på ett bruk som var så löst att jag kunde få ner stenarna i läge, och fylla stötfogen någorlunda.
Alltså väldigt löst för ett murbruk då bruket får så stor yta. Man får pröva sig fram.Smeta i vad som känns lämpligt. Lite mer än vad som krävs för att stenen ska hamna ovan snöret.Lyft upp blocket och lägg försiktigt ner det i bruket. Tappar man det för snett får man börja om.
Gunga eller knacka ner det tills det är i höjd med murarsnöret och i våg. En sandslägga var riktigt mys till detta. Lyft upp vattenpasset när man knackar så inte det hoppar runt och förlorar sin kalibrering.
Knacka eller skjut in det i stötfogen.
Grundregeln för murning är att blir det fel får man börja om helt från början. Inte lyfta i ett hörn och peta in mer bruk. Det ska ha jäst ut lite bruk ur alla fogar i en ideal värld så man ser att det är fullt.
Även stötfogen. Det är vad man strävar efter i alla fall...Sista stenen ska på plats. Högtidligt. Glad att vi inte ska mura hela huset.Bruket som blivit över har vi använt för att bygga upp lutningen vid sulblocken så vatten rinner av och ner till dräneringen. Vill inte slänga småslattarna. Var ju jobbigt att blanda.Sådär! Hem till Far och äta lunch. Att mura igen de två skiften i gaveln tog mig och Mor från halv åtta till halv ett, inkl släpa ut/in grejer och diskande. Förmodligen ganska långsamt, men snabbaste tiden för oss!


/Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar