tisdag 1 april 2014

Kostnader för Stora Huset, hittills

Det är en bit kvar till ett helt hus, men en rejäl slant har Stora Huset kostat, än så länge.

Ska vi lyckas minska de enorma kostnader vi har för nybyggnation i Sverige idag måste vi våga prata mer om varför och vad som kostar så mycket.

Ändå är det här skitjobbigt att skriva. Jag är ju också svensk. Då ska man inte prata om pengar.


Vi kan konstatera att byråkrati är alldeles åt helvet för dyrt. I dagsläget kan man inte göra mycket åt det, mer än att köpa redan avstyckad mark. Det hade sparat 25-30.000 i det här fallet.
Eller köra med Hus på Hjul, förstås, så man kringgår reglerna helt.

Markjobb är också jättedyrt. Det har kostat mer än jag trodde. Ska fundera vidare på billigare sätt att grundlägga hus. Med platta/isolering på mark finns det en hel del osäkerhet på vad priset kan bli.

Konsulter kan dra iväg. Ritar man själv, och väljer en riktigt enkel konstruktion tror jag man kan klara sig undan byggkonstruktör. Alternativt köpa en färdig ritning.
Elen tror jag faktiskt man kan rita själv i samråd med elektrikern. Det behöver inte byggkontoret veta.
VVSen likaså. Rörmokaren kan mer än de flesta konulter, till ca 2/3 delar av priset per timme.

Jag måste nog också erkänna att vi än så länge bränner sparkapital. Att låna pengar till ett så här långdraget projekt hade blivit grisdyrt då man får ta blancolån med hög ränta. Ska man låna från och med tomtköp måste huset i jorden riktigt fort.
Köper man en större bit mark kan kanske banken acceptera marken som säkerhet. En villatomt är helt ointressant innan den är bebyggd om jag förstått rätt.

/Peter
4 kommentarer:

 1. Hej, när jag tittat på kalkylen så saknas de kostnad för försäkring. Visst finns de åtminstone 1 försäking som är obligatorisk när man bygger hus?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog stämma. Byggfelsförsäkringen lät kommunen oss slippa eftersom vi bygger själva, som tur är. Fick gå in och läsa på här: http://www.mittbygge.se/Bygga/Viktigt-infor-bygget/Obligatoriska-forsakringar/
   Färdigställandeskydd är väl också lite onödigt. Hantverkarna går på timme, och materialet köper vi det mesta själva. Vi kan ju teoretiskt sett gå i konkurs, men då väntar jag nog hellre lite med nästa steg tills nya färska pengar flutit in än att hetsa på så pass.

   Sen tror jag Annika pratade om någon form av byggplatsförsäkring som skyddar folk som är där och bygger utan att vara försäkrade genom sitt företag. Vänner, familj och så. Det har vi inte gjort än.
   Hög tid, tack för påminnelsen.

   Radera
 2. Skönt att kommunen är på den linjen! Blir väll yttliggare 20-40000 annars. Gällande vänner och bekanta så kan du ju fråga om de har egen livförsäkring först, kan ju vara ett alterativ eftersom det gör precis samma sak. Å andra sidan ä det kanske lättare att be om hjälp i fall de vet att ni står för kostnader om de skulle skada sig. Håll oss uppdaterad i fösäkringsrågan som verkar hamna i skymundan för det mesta. Mvh Jakob

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att hålla koll på vilka försäkringar som överlappar varandra. Underlättas ju inte av att försäkringar är så tråkigt att grotta i. Som pension ungefär.

   Radera