måndag 2 juni 2014

Börja pröva på fönster renovering

Nu kan jag inte skjuta upp det mycket längre. Vi behöver åtminstone en förnsterkarm i ordning så jag kan klura ut lite hur vi ska lägga utstockningsputsen. 
Karmarna ska ju putsas in både ute och inne, och jag vill få till en lösning så man kan plocka väck fönsterbågarna i efterhand med några enkla grepp.

Det låter ju sjukt, men på många hus går det faktiskt inte att ta ur bågarna utan att riva karmen. Något jag fick lära mig den hårda vägen på Lilla Huset. Trodde jag var dum i huvudet och gjort fel, men kunde inte hitta några hus i grannskapet där man kunde plocka ur bågarna.

Objekt Ett. Jag rev bort fönsterplåten för att fundera på hur stora skadorna kunde tänkas vara under, och om man kanske kunde skita i det på nästa fönster.

Som det känns nu vill jag nog gärna ta bort dom så vi kan måla träet under.Plocka bort tätningslister och häftstift samt metallpinaler. Fortfarande inne på gräddjobben.Och uppförsbacke. Skrapa färg. Första gången jag gjort det i mitt lilla liv. Får vara glad att jag klarat mig undan så länge. Som tur är har Pappa en Speedheater vi kunde låna.

Börjat experimentera för att hitta bra arbetssätt och tekniker. Medföljande skraporna klarar inte anliggningsytorna för bågarna. Fular med stämjärn. Förlåt mig, stämjärnen.Tröttnat, och pillar på en båge istället. Glasen är satta i linoljekitt, tack! Och virket är fräscht, åtminstone i denna bågen. Fönstren är från 60 talet tror jag. Bättringsmålade en gång.

Man har faktiskt använt en aluminiumprofil i botten på nedersta rutan. Jag hatar aluminiumprofiler. Bort med skiten. Sätter kitt även i nederkant.Rutan var satt i kitt i profilen. Tack! Fantastiskt ändå. I botten var kittet sprött och ramlade bort, men ju längre upp man kom på rutan desto bättre var det. Fortfarande segt och vidhäftande.Kommit fram till att vi skjuter renoverandet av bågarna på framtiden. Gör bara vid den här bågen för att känna på det. Det finns saker som är viktigare att lägga sommar på.Folk som målar metalldetaljerna borde tvångsmatas med bajs. Kopplingslåsen är så inkletade att bågen var konstant öppen.Mer bajs. Färg i skruvarna. Tog bra lång tid att noggrant kratsa ur den stenhårda färgen så jag kunde dela på bågarna. Vidriga krysspår. Minsta lilla slintning och de är fördärvade för evigt.Tagit väck ett lås för att kolla lite. Det gick att motionera bort färgen i mekanismen. Tack!Mer skrapning. Nästan klar, ena sidan av mittposten kvar. Tog bra med tid. Fönsterpillat från klockan tio till klockan fem. Mycket lärtid dock, får se vad det kan ta på när man gör andra karmen.

Men nu suger det i sill och potatistarmen!

Känns som att man behöver slipa stålen i skraporna ibland.
Nåt att göra efter sillen då./Peter

3 kommentarer:

 1. Använder du värmepistol för skruvarna? Lättare att kratsa bort färgen då... Tror spårskruv blir lättare än torx nästa runda, Byggfabriken har bra sortiment.
  /Syster Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äger ingen värmepistol. Spårskruv borde vara bra där det kan komma färgkladdar.

   Radera
 2. Värmepistol köpte vi på Jula för typ ingenting. Funkar helt OK, tror det kan vara en idé att investera i en så slipper ni svära över skruvarna.
  /Syster Annika

  SvaraRadera