lördag 19 juli 2014

Inspirationsresa puts

Annika och jag har mycket svårt att kommunicera hur vi vill att olika saker ska ta fysisk form. Någon form av fysiska objekt att diskutera kring underlättar oerhört.

Idag var det dags att åka in till Vadstena för att titta på olika putstekniker. Någon annan har alltid gjort det bättre innan dig. Stjäla och imitera är vår melodi.

Ät förresten inte grillbuff´på Slottsvillan. Aldrig.

På pissgamla byggnader verkar man gillat slätputser. Omfattningar på hörnen och runt fönster var man inte så inne på. Notera den "nya" tillbyggnaden i bakgrunden. Den har fått spritputs med omfattningar.Riktigt mäktigt vildvin.


Håll in era hästekipage! Vi har nu kommit fram till att vi ska ha någon form av slätputs. Det här var ett synnerligen enkelt och elegant sätt att göra en omfattning i spritputs. Bara ett smalt spår. Snyggt!

Fanns ett helt kvarter med den här tekniken. Inte sett den någon annanstans vad jag minns.Gillar hur man putsat in följarna och knutbrädorna. Då blygade man inte.Mer spår. Runt knutarna och upp till nocken. Nocken är även lite utskjuten och profilerad.
Det orkar nog inte vi.Även runt lunetten på detta huset. Vildvin är porrigt.Fet innergård. Gamla psyket för "De obotliga och lugna".Kalkstensgrund är bra snyggt. Man kanske skulle klä in grunden? Det är inte långt till Borghamns stenindustrier. Ligger mycket skrotsten där.Häpp! Där är den. Förebilden. Fast vi kör nog på vitt. Det är strukturen vi vill åt. Stora Dårhuset. Var stort innan de ännu större dårhusen byggde i Vadstena. Tror det var Sveriges första dårhus. Här stoppade man in de "Obotliga och rasande".Annika vill ha fasaden aningen buckligare än jag. Detta tycker vi båda om.Feta nischer. 70 cm yttervägg, minst.Något buckligare gavel, vilket Annika gillar bättre.Detta påminner oss om ett visst dödsfall. Undrar var skiten skulle ta vägen. Skulle den bara ligga bredvid fasaden sen? Eller hade man någon form av kärra parkerad under?/Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar