lördag 30 augusti 2014

Mera lerkalk

Vi satsade hårt på lerkalken idag. När mamma är tillgängligt ska man putsa. Här nånstans tog första satsen slut. Mamma beslutade att en sats till skulle produceras till eftermiddagen.Här ser hon sin chans att ägna sig åt favoritsysslan, utstockning. Fick förlänga ställningen lite så hon hade någonstans att husera.Så här torrt är det bra att köra för att gnaga sönder leran. I min värld i alla fall. Vatten gör att lerklumparna flyter med utan att lösas. Glider på sin slemmighet. De asen.Klara för dagen. Annika och mamma lyckades hitta yta för nästan hela den andra satsen också. Hörde något om en böld på väggen som skulle mjukas upp till en svullnad.Fönstret har fått en ny båge inspirerat av modet på Mösen.Insidan. Behövde bara göra om den två gånger innan den passade.Nu var det väl inte utsidan det undrades om nischer på. Men så här ser putsguiderna ut på utsidan.
Urfräst för gångjärn. Smidigt att kunna klämma fast skyddsplasten med guiderna.Här hade man väl kunnat göra lite bättre för att få till putsen runt blecket på en gång.Här får vi väl kleta på lite extra tror jag.Vi har inte fått in putsen helt mot karmen, blir lite extrapill här.Men jag är sjukt nöjd med resultatet på håll!Sitter och hetsläser en möglig PDF om kalkputs. Har kommit fram till att vi inte kan vara säkra på att kalkputsen härdat helt än på norrväggen, alltså bör vi inte kalkfärga den. Det får vänta till nästa år. Tre fyra veckors härdning rekommenderades mellan putsning och målning.

/Peter

1 kommentar:

  1. Tack! Har varken tänkt på lister eller att skydda fönstren mot kalkstänk... fick bli en panikuttryckning av min andra hälft häromdagen för att få bort dem och som tur var hade det bara blivit några småsmå skador på glasen som ev kan komma undan som ålderdomlig charm.. Har varit osäker på om det kan vara negativt på något sätt att putsa ända in mot karmen men kommit fram till att det inte är det, och ni verkar ha kommit till samma slutsats, så då är det nog så. Även om vi inte använder exakt samma puts. Tycker också det ser väldigt snyggt ut så här på skärmen!

    SvaraRadera