söndag 5 oktober 2014

Isokern mantelskorsten, del 2

Mamma och Pappa hjälpte mig bära in mantelbitarna. På två personer gick det betydligt bättre. Efter det fanns det såklart ett sug att prova sätta upp nån bit också!
Efter en stunds mätande, räknande och funderande lyckades vi rita upp en fyrkant för skorstenen att stå på.

Plattan var lite ur våg där, så vi fick sätta första biten i bruk.Vi hängde ett lod i takbalken som skorstenen hamnar närmst. Det hålet är ju liksom vägledande för det hela... I husets sidled skulle puts (4 cm), diskbänk (60 cm), bänk (60 cm), köksspis (60 cm), brandskydd (5 cm) och kökspanna (12 cm) få plats.En mantel var spräckt på pallen. De är armerade med plastremsor, så det måste varit en bra smäll den fått. Får satsa på att reklamera den. Ett sånt kräk kostar typ 530 spänn!Gjort ett hål för badrumsventilationen som ska gå genom dasset. Slagborrmaskin med betongborr, vinkelslip med mineralskiva, hammare och en bit skarpslipat armeringsjärn var en fullgod uppsättning verktyg för arbetet.Första biten badrumsventilation hopmonterad. 125 mm spirorör. En ny bekantskap för mig. "Kapas smidigast med bågfil" står det hos en återförsäljare vid sökning på internet.
Låter ju jättejobbigt.
Fram med den älskade sticksågen. Jag insåg inte sticksågens storhet förrns vi började med det här bygget.I den torftiga manualen står det att man ska använda B-bruk för att täta skarvarna på mantlarna.
När jag lade den andra mateln torrt på den första är ovansidan typ 6 mm ur våg.
Känns som att bruket kommer få göra bra mycket mer än bara vara tätning i vällingformat.Nu har jag lekt mig trött. Ventilationsbiten är fastmurad, och allt är i våg. Fyllt på en bit med leca. Körde med bruksbunden leca nu i höjd med röret så det förhoppningsvis står lite stadigare.
Även detta var en ny bekantskap. Kommer sova tungt inatt.Nästa mantelbit ska ha sotlucka och rökrörsanslutning. Det här var nog bra uppvärmning.

/Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar