lördag 20 december 2014

Snyggt 1 1/2 plans hus, i halm...

Jag är något hatisk mot 1 1/2 planshus. Det är något med proportionerna, tänk typvillan
man smällde upp på 80-talet eller däromkring.
Det är för mörkt för att fota grannhusen, håll till godo med bild nedan från internetet.Hur bottenvåningen ser liksom nedtryckt under det enorma taket. Det är ett väldigt effektivt sätt att plocka in mycket boyta i en enkel konstruktion, så jag fattar verkligen varför man bygger så.

Jag tror proportionsproblemen kommer när man är girig och gör huset för brett. Då blir taket väldigt stort. Smalare 1,5 planare kan se asbra ut. fast då får man väl problem med låg takhöjd på övervåningen istället?

Skit samma. Här är bilder på ett 1,5 plans halmhus som jag verkligen gillar!
Tillägg, mer bilder på bygget!Nu måste jag klura ut varför jag gillar det. Annars kommer jag inte kunna somna inatt.Varför varför varför varför? Jag borde vara så luttrad nu att jag skiter fullständigt i att det är ett halmhus. Jag kan gå ett helt liv utan att ta i en vidrig halmbale igen.

Det innehåller en massa element jag vanligtvis hatar.
Huskroppen är inte centrerad under taket.
Fönstrena sitter ojämnt i förhållande till varandra.
Det saknar en grund, men det kanske skifferhögen framför gaveln ska råda bot på.
Entrén är indragen i huskroppen. Inget smakproblem kanske, jag tycker bara det är ett slöseri med utrymme.Är det hantverket? Att någon byggt det med själ och hjärta?

Albin, hjälp en stackars amatör i hans våndor!
Kan det verkligen vara... The quality without a name?

/Peter


5 kommentarer:

 1. Detta var verkligen en totalsågning av vårt kommande hus :)... Jag är själv uppvuxen i en 1 1/2 planare och är så jävla trött på dem, som du säger, nedtryckt i marken, en jävla massa tak. Mina tankar gick, om jag någonsin ska bygga ett hus så aldrig ett sådant. Men så började vi planera och insåg att vi ville åt den branta (45 grader) taklutningen och stora ytan för att maxa med solceller och solfångare (vilket troligtvis gör det ännu fulare). Hur det blir får vi se när vi är klara, tror att man kan få till en fin känsla med putsen och fönstren. Måste erkänna att jag är lite avundsjuk på ert bygge, väldigt proportionerligt.

  /Niklas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog som Anna säger. Att precis allt är klumpigt i en 70-80 tals 1,5 planare. Det är väl vad som drar ner det.
   Gör man det med kärlek och hantverk blir det gärna bra!

   Åh vad jag skrattade åt "(vilket troligtvis gör det ännu fulare)".

   /Peter

   Radera
  2. Har förresten slarvat med min spionering på ert bygge, ska snika Annikas Facebook på en gång och uppdatera mig.

   /Peter

   Radera
 2. Alltså, jag är liksom föregående uppvuxen i exakt en sån 80-talsvilla med för stort tak och ingen grund och är väldigt glad över vårt hus fina 20tals-proportioner.. Men 80tals-huset har ju dessutom betongpannor, klumpig panel med plastfärg, tråkiga små planglasfönster med fuskspröjs osv. Kan det inte bara vara så att 1,5-plans-lerhuset är snyggare än 1,5-plans-kataloghuset, men hade varit ännu snyggare med andra proportioner? Fina fönster, takkuporna är ju lite kul, och en annan fördel är att de inte schaktat hela tomten helt plan och ställt dit huset i mitten.. Alltså det är helt ok TROTS sina brister, men ert hus är ju mycket snyggare. Hoppas "proffset" svarar :)
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear hear! Åh, jag är så sjukt svag för de där nätta kuporna man kan få till med vasstak!

   Får se om Albin kan släppa sina torra brödkakor och skriva nåt. =)

   /Peter

   Radera