måndag 19 januari 2015

Något om ventilation

Niklas är på hugget idag, han har ätit huggormar till kvällsmat. Ventilation är sånt där härligt jobbigt ämne att grotta i!

Vi börjar med det viktigaste, våra älskade myndigheter. Dom önskar oss en luftomsättning på typ en tredjedel av husets volym per timme.
Härligt grovhugget, statiskt och klumpigt. Mums.

På vintern behöver man ventilera mycket mindre än på sommaren. Vilket tyvärr strider mot "lagen" om 0,3 luftomsättningar. Nämen vad tråkigt.

Den viktigaste parametern att ta hänsyn till är luftfuktigheten. Tyvärr har människor inget primärt känselorgan för luftfuktighet.
När läppar och händer spricker sönder är luftfuktigheten för låg. Växer det mossa i taket är den för hög?
Finns luftfuktighetsmätare för den intresserade. 40-60% relativ luftfuktighet sägs vara lagom.

Relativ luftfuktighet är en av de viktigaste prylarna att ha koll på när man pysslar med hus.
Ju varmare luften är, desto mer fukt kan den hålla.
En relativ luftfuktighet på 60% vid 30 grader är enormt mycket mer vatten som simmar runt än vid 2 grader.

När kall luft kommer in i huset vintertid värms den och blir därmed torr. Den suger åt sig fukt från omgivningen. Du får suga på en burk Nivea för att slippa se ut som en spetälsk efter att du skrattat lite.

Vi vill alltså hålla upp luftfuktigheten på vintern. Detta gör man genom att ventilera mindre, och extra när det behövs på grund av fuktchocker som matlagning, dusch och tvättande.

Är man snål bygger man ett hus med material som suger åt sig fukt för att sedan släppa ut den igen.
Puts, tegel, trä och liknande tunga material med porer drar åt sig fukt för att skapa balans i inomhusluften.
Alltså kan man ventilera lite mindre och spara energi på uppvärmning.

För att lösa detta har vi valt termostatstyrda tilluftsventiler i tilluftsrum. Tilluftsrum är sovrum och vardagsrum till exempel. Hur många man behöver för att uppnå korrekt antal luftombyten
kan man räkna ut på Liljengrens hemsida nere till höger.
Står inte vilken dimension förresten, men man kan väl ringa. Termostatstyrt tror jag är bra skit.

I frånluftsrum har vi valt vid behov fläktförstärkt självdrag. Frånluftsrum är till exempel kök, badrum och tvättstuga.
Behöver vi mer ventilation än självdraget ger sätter vi på fläkten. Finns fläktar som inte stör självdraget men som går igång automatiskt om luftfuktigheten överstiger ett av dig inställt värde. Praktiskt till badrum där man släpper en fuktbomb både nu och då.
I köket anser jag att man ska kunna hantera en manuell köksfläkt vid behov. När man lagar mat och ändå ugglar vid spisen till exempel.

Behöver vi mindre ventilation stryper vi spjällen vi så lägligt har installerat på frånluftskanalerna. Vi har inte gjort det än alltså, men vi ska när den dagen kommer.

På sommaren vill vi ventilera mer. På natten. Att fylla huset med varm fuktig luft på dagen gör ingen glad.
Då ska huset vara hermetiskt tillslutet för att spara på all härlig nattkyla du lagrat i alla ton puts och trä du slitit för att fylla huset med.

Det här blev raljant och drygt, men förhoppningsvis lite underhållande. Säkert fel också. Jag är verkligen ingen expert på området.

Jag gjorde en fin PDF med fina teckningar där jag skröt om hur väl allt var uträknat för att klara BBRs krav. Sen sattes jag upp som ventilationskonsult på vårt eget bygge.
Sen har vi inte hört nåt mer om det. Lugnast så.

/Peter
6 kommentarer:

 1. Jag tackar ödmjukast för dessa två riktade inlägg! Förstår nu varför en röris kan dra iväg i kostnader, hade väl kalkylerat för det men... Ventilationsångesten dämpade du en smula, så jävla mycket ångest behöver man väl egentligen inte ha för att man "måste" bygga in några fler elslukande apparater i huset, bättre än mossa och mögel. Tack tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog bättre att bygga in lite för hög ventilationspotential, den kan väl alltid strypas ner senare när man bor in sig.

   Fundera på PEX system till vattensystemen förresten om ni velar om den saken. Inga utfällningar i vattnet, och går mycket snabbt att jobba med för rörmokaren.

   /Peter

   Radera
  2. Ok. Ska kolla...

   /Niklas

   Radera
 2. Jag kör helt utan ventilation jag. Tänker att det suger in genom fönster och dörr när jag eldar och ut genom skorsten. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen. Får du några problem med dålig luft på natten?
   Vi upplever att det blir unket på natten i vagnen.
   Dock är ju vi två, och volymen på vagnen är mindre än din.

   /Peter

   Radera
  2. Nej det är inget jag tänkt på men då kan en ju öppna ett fönster några minuter. :)

   Radera