måndag 2 februari 2015

Halmhus 2.0, del 2

Vi föll i fällan och ändrade centrumavståndet mellan reglarna för att passa balarna. Numera tror jag det är bättre att ändra balarna.
Som amatör fattar man inte hur heligt CC 60 cm är. ALLT kretsar kring 60 cm. Spännvidder, skivor, dukar, rubbet. 
Om man gör som vi och drar ut det till 75 cm för att få in balarna smidigt blir det takstol på varje regel, istället för på varannan. En ökning från 9 till tretton takstolar i det här huset.
Varken snickaren eller konstruktören gick med CC 75 cm i mellanbjälklaget heller, så det blev ju löjliga 37,5 cm...
Vi skulle kunna ha ett golv som är 5 mm tjockt, känns det som.

Man behöver egentligen inte binda om balarna. Om man är hyfsat stark och övar lite kan man skära snörena precis utanför reglarna. Sedan flippar man bort den överflödiga flagan och mosar in balen utan snören.

En förutsättning för snörlös isättning är att man fixerar balarna externt. Det lär inte fungera med dymling. Jag har inte provat dymling, men tror ändå att det är en sämre metod.
I alla fall med regelbygge. Vid timmerstomme då det är långt mellan fasta pinnar har man väl inte mycket val. 

Metoden vi använde att fixera balarna med lattor är stadig och lättbyggd. Många spik, men de småspikarna kostar inte många kronor asken.
Lattorna kan man få gratis från bygghandeln. Det är ströläkt från virkesleveranserna. De slänger dom i soporna ändå.
Lattmetoden fungerar förresten bäst om man ställer balarna på högkant. Jag hade dumpat lättreglarna. Det var lättbyggt, men priset är för högt för att man ska kunna rättfärdiga dom i självbygge. Jag blev lurad av reklamsnacket, "mer ekonomiskt än reglar". Rövsnack.
En meter lättregel kostar runt 75 kr med moms. Dubbla reglar 45*95 kostar 22 kr metern. 

Huset omritad nedan har dubbelregel hopbundet med bitar OSB, och är ritat med "balloon frame". Jag är lite osäker på hur man avväxlar för fönster och dörrar. Ska fråga snickaren vid tillfälle.

Orkar inte räkna ut vad kostnaden för OSB per meter blir. Inte i närheten av 75 kr, that's for sure.Jag hade dock behållit lättreglar i taket på det här huset som har nockbalk. Det tog en dag för oss att kapa upp alltihop och montera förstärkningarna, men jag tycker fortfarande att det blev en okej lösning.
Annars kan man väl sätta ihop två 45*195 med spikplåtar? Blir vidrigt tungt att lyfta upp.
Ne, lättreglar regerar däruppe.


Den här stommen är förresten breddad till 34 cm. En bales bredd när den ligger på högkant. Då kan man sätta lattor på utsidan också istället för att sy fast mot insidan som vi gjorde.
Eller jag vet inte. Så går väldigt fort när man får in metodiken. Och det sitter om man har hårda nypor och efterdrar ordentligt.
Jag kanske gjort bägge, lattor inne och ute, som jag budit ihop med tråd genom balarna. Då kan väggen fan inte sjunka ihop och lämna en glipa uppe vid takfoten.

Jag försöker alltid göra saker så bra som möjligt, ofta går jag till överdrift misstänker jag.

Pratade med en snubbe som hade ett halmhus med extern balvägg. Det läckte så mycket vid takfoten att de rev ner alltihop och satte en lecavägg istället.
Intern stomme, extern halmvägg tror jag förresten är skit i vilket fall. Att få det rimligt lufttätt måste vara, svårt. Mycket svårt

/Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar