onsdag 11 februari 2015

Städning och bulor

Det ser ut som fan igen. Dags att städa, VVS-Jörgen kommer i eftermiddag. Har ju ett rykte att tänka på.

Vred sig i snåltarmen när jag såg den enorma högen spill från golvläggningen. Beslutade mig för att prova att göra bulväggar och helt enkelt nyttja det på väggarna. 
En stomme att putsa mot är förmodligen smidigare än inget alls. Var smidigare att stapla mot bakre rälsen och sätta dit den främre när man kommit upp till taket.
Blev rätt många kvadratmeter vägg faktiskt.Gjort en ritning på ackumulatortanken i naturlig storlek till Jörgen kommer. Annika blev skogstokig över att den var så stor.
Ja, den är fanimej inte liten. 930 mm i diameter för en 750 liters tank med isolering.Annika ifrågasatte som sagt storleken. Jag dumpade över den bajsmackan på Jörgen.
"Va, får jag den bajsmackan?"
Jörgen tog ett snabbt chefsbeslut och dumpade över frågan på sin nyanställde.

Han tyckte en 750 liters vore bra så vi får en vettig volym på solvärmen. Dom tyckte i alla fall vi skulle höra med tanksvets i Huskvarna om en högre tank så den inte blev så tjock.
Stocksbrotanken jag tittat på är ju bara 200 cm hög.

/Peter

7 kommentarer:

 1. Vi har byggt in vår acktank i ett köksskåp typ 800x800mm. Det är en förhöjd 500-literstank. Tror den är typ 2500mm hög. Rymmer typ 750 liter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vi köpte den från Borö.

   Radera
  2. Borö ja, där är ju jag och springer någon gång i veckan. vi har ett lager i samma industri som dom.

   /Peter

   Radera
  3. Om ni köper en förhöjd ska ni se till att anslutningarna hamnar på rätt höjd. Vår är tillverkad genom att de kapat två tankar på mitten och svetsat ihop. Det innebar att en del anslutningar som satt i nedre halvan hamnade för långt från toppen. Det fungerar ändå men blev lite sämre än vad det kunde blivit.

   Radera
 2. Är det 750L för allt, ved och sol? Vår röris tyckte den storleken var lämplig för oss. Hur många kvm solfångare kommer ni ha? Har den inbyggd varmvattenberedare eller slinga för det eller har ni den innan acktanken?

  /Niklas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är för allt. Jag kan ärligt talat inte minnas hur vi räknade och resonerade oss fram till den storleken.
   Har använt en Dalatanken som modell än så länge.

   Jag tycker 3 slingor känns som den enklaste lösningen.
   http://www.stocksbro.se/produkter/dalatanken.aspx

   Tumregeln är väl 1 m2 sol per 100 liter acktank? Så 8 m2 för oss då?

   /Peter

   Radera
 3. Ok. Vår röris rekommenderade dalatanken. Han har installerat liknande system på typ 4 ställen här på samma gata, vi ska på studiebesök senare för att höra "riktig" fakta (återkommer). Han säger att grannarna har 13kvm solfångare och 750L, låter lite overkill kanske men vi ska höra hur det funkar.

  /Niklas

  SvaraRadera