måndag 23 mars 2015

Dumma gubbjävlar

Av allt att döma finns det en viss risk för krig i närområdet. Otroligt onödigt.
Märkligt hur konflikter känns så mycket mer bekymmersamma när dom rör en själv. =)

Som om vi inte hade tillräckligt med problem i den här avkroken redan, liksom.

Usch.

Jag antar att Putin vill bli klar med Ukraina innan han gör allvar av sitt dreglande efter Baltikum. Han borde rimligen inte vilja ha två fronter igång samtidigt. Enligt ryktet knäar logistiken under påfrestningarna av ett halvårs krig i Ukraina.
Om han nu ens vill Baltikum, vad finns där att hämta mer än nån tafatt dröm om Sovjets återupprättade gränser? Det kanske bara är en del av hans älskade skuggspel.

Baltstaterna är med i NATO. Enligt NATO pakten måste man hjälpa sina NATO polare om dom blir anfallna. Om Putin lyckas få sina grannar att tvivla på NATOs hjälp har han större chans att hota sig till det han vill ha istället.

Smidigaste sättet att göra det borde vara att "låna" Gotland och kanske några andra landsändar från Sverige först, så att försvaret av Baltikum blir för bökigt och farligt för NATO.

Ett joker i den här leken är att övriga stora oljeexportörer har dumpat oljepriset för att trycka på Putin. Dom är väl sura och tycker han gapar efter för mycket.
Rysslands ekonomi är beroende av ett högt oljepris för att överleva. Just nu blöder man och kommer sitta riktigt i skiten inom något år.

Detta kan förstås göra Putin och hans kumpaner lite lätt desperata och villiga att ta högre risker i sitt maktspel.

Många variabler i det här. Läste en kinesisk förbannelse någonstans häromdagen.
"Må du leva i intressanta/händelserika tider."

Jag tror det kan vara hög tid att förbereda sig för hack och hugg i livsmedelsförsörjning med mera.
För mig har sånt alltid känts fjantigt, men det kanske är dags att jag snyter mig.

/Peter

6 kommentarer:

 1. Jag säljer gärna några kaniner som kan vara bra att ha i krigstider. De klarar att få vettigt hull på enbart gräs och grenar. Jag har ungar till försäljning i vår. Eventuellt också vuxna avelsdjur och du tror att kriget kommer väldigt snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dagsläget tror jag bara det finns en viss risk att Putin besätter Gotland.
   De störningarna det kan ge är väl mest några dippar i varulagren i affärerna.

   Förr eller senare skulle det dock vara intressant att prova på kaniner. =)

   /Peter

   Radera
 2. Patetiska är alla självhushållande muppar som tror att de kommer få ha sin mat ifred om det blir kris. Skrattar åt deras skinrande dröm om att leva i sin paradisiska idyll och klappa katten medan världen runt dem rämnar. Det är de som plundrar och härjar som vinner eller de som lyckats försvara sig. De andra blir bara drabbade eller skjutna.
  /Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den dagen den sorgen. Det är en stund kvar innan jag börjar fråga skumma typer om att köpa bössor i bästa amerikanska survivalist anda.

   /Peter

   Radera
 3. Jan; Kanske handlar det de patetiska självhushållande mupparna håller på med mer om att skapa opinion än att lägga upp egna förråd av morötter och kinakål inför stundande katastrofer? :)
  /Syster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, journalister gör ju inget vidare jobb annat än när det gäller att man ska skriva "hen" och "en" i texter.
   Samhällsopinion verkar lämnas åt gemene man att driva.

   /Peter

   Radera