fredag 20 mars 2015

Kronisk nästäppa och medveten andning

I ungefär 17 år var jag konstant täppt i näsan. Det vanliga scenariot, nässpray som användes mer än ett fåtal dagar och orsakade en kroniskt retning eller whatever i slemhinnorna.

Det sög ju. Sveriges samlade läkarvetenskap stod i vanlig ordning svarslös. För sex år sedan gjorde jag ett nytt försök. Nån specialistläkare körde in en pytteliten micro i näsan och brände sönder slemhinnorna. Lukten äv bränt fläsk fyllde rummet.

Obehagligt och helt jävla verkningslöst. Men ännu en klump cash rullade genom vårdapparaten, och det är ju bra. Å andra sidan kostade det mig några dagars sjukskrivning med bihålorna proppfulla av levrat blod.

Först för ett år sen hittade jag rätt spår. I alternativmedicinen. Som vanligt.

Problemet var otroligt enkelt. Näsan är ett praktexempel på principen "If you don't use it, you loose it."

Förmågan att andas genom näsan alltså. Jag koncentrerade mig på att enbart andas genom näsan.
Att jobba hårt var särskilt vidrigt. Jag fick ta små pauser och ynkligt flåsa ifatt med min klena snok.
Måste sett ut som om jag hade nån lungsjukdom.

Det hjälpte, men det stora genombrottet kom först när jag förnedrade mig ytterligare och började tejpa igen käften när jag sov.

Nu kunde jag tvinga mig till näsandning även när jag var medvetslös! Bästa jag gjort på mycket länge, och definitvt det som lyft min hälsa mest de senaste sju åren.

Nu funkar näsan helt okej. Jag har dock fortsatt tejpa igen munnen. På morgonen märks en tydlig skillnad mot tejplös sömn när jag jämför. Det är som om jag sovit två timmar extra, och alltså får jag ut mer kvalitet av mina vakna timmar.

En vacker dag kanske jag lär mig ett knep som gör att man kan hålla munnen stängd hela nätterna, till dess får jag vackert tejpa igen kakhålet.

Jag tror tejpningen skulle kunna göra underverk mot snarkning, men det är inget jag lider av, så jag vet inte.

Det finns massvis av fördelar med näsandning, men det skiter jag i just nu. En annan gång.

För mer läsning om andning rekommenderar jag verkligen Anders Olssons bok Medveten Andning.

Kolla även upp Konstantin Pavlovich Buteyko. Han botade pissmånga fall av astma har jag för mig.
Skön snubbe.

/Peter


2 kommentarer:

  1. Nej men vad intressant! Att jag hittade in hit just som du skrivit det här! Jag är i det närmaste född med nästäppa. Har alltid haft problem och de har opererat bort polyper mm. Jag är inte framme där du än men jag har upplevt klart minskade problem ju mer jag yogar och då andats mycket medvetet in och ut genom näsan. Då ligger det nog något i det, även om jag hittills fått höra att det nog bara är inbillning, :-)

    SvaraRadera