söndag 15 mars 2015

Vedprojektet, dag 2

Jag irriterade mig på att vedmaskinen stannade då och då när det kom en vibration från en vedklump.
Det är ett typiskt glappfel, kabel som har dålig anslutning eller mer sällan nåt internt i en komponent.

Det behöver inte betyda att en kabel är lös, det är nästan troligare att någon tryckt in kabeln för långt så att man skruvat lite i isoleringen.

Det jag brukar göra då är att köra maskinen ifråga och knacka runt lite lätt med skaftet på en isolerad mejsel. En sån CAT klassad som är isolerad hela vägen ner till änden. Då brukar man hitta felet rätt fort.

Två faser var inte ordentligt fastskruvade i en kontaktor. Maskinen stannade vid en knackning. en liten petning och de ramlade ur helt.

Mäta spänningen så man ser att multimetern funkar även idag, sedan dra ur kabeln till maskinen.
Mäta igen att allt du kan tänkas ta i är strömlöst.
Mäta i elkabelhandsken för att kolla om multimetern fortfarande funkar.
Skruva fast de dumma kablarna i kontaktorn igen.De här bitarna går inte i klyven. får investera i några vedkilar.Pappa poserar framför helgens resultat. Bra jobbat! Fiskemuppar och jägare poserar bakom trofén. Det blir svårare med en vedhög, för då syns man ju inte.Hittade några gamla ritningar när vi röjde under soffbordet. Nu får de hänga i hallen istället, så gästerna ser hur det skulle kunna tänkas se ut om vi blir färdiga detta århundradet.Vet inte om mitt fiberduksexperiment har gett någon extra tillväxt. Inte jämfört med plantorna utanför duken i alla fall.Nu ska bara vedhögen staplas upp för torkning också. Nästa helg...

/Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar