tisdag 28 juli 2015

Ridgedale del 2, växtfysiologi, samspel med djur

"If you can do it in Sweden, you can do it anywhere."

Richard har bara bott i Sverige i två år, men har snabbt förstått att byråkrater och makthavare hatar jordbrukare med större glöd än i något annat land.
Det är en tuff utmaning dom har tagit på sig, att försöka visa på lönsamt jordbruk i just Sverige av alla ställen.

"Homesteading is easy, farming is hard."

Då jag är en n00b tycker jag att en tomt utan krav på monetär avkastning är klurigt nog, så jag tar detta till mig och håller mig ifrån att bli proffs.

Nedan följer lite lösryckta anteckningar jag hunnit plita ner och utvecklar här för att repetera. Jag är värdelös på att sitta i klassrum och anteckna.

Annualer har bara sex i huvudet. Slit näringsämnen ur jorden, skapa frön och dö. Dom lägger ingen vidare energi på att skapa jord och stora rotsystem. För att skapa en bättre jordmån är perennerna mycket intressantare.

Växter läcker 2-20% av sitt tillverkade socker ut i marken för att göda bakterier, mikroorganismer och svampar. Dessa livsformer bryter ner sten och annat mumsigt till mineraler som de ger växterna som tack för sockret. Kol lagras i jorden och därmed bildas humus, matjord.

Gräser är intressantare än träd ur ett fruktbarhetsperspektiv då de läcker mer socker i jorden och därmed har potential att bygga mer jord på kortare tid.
Gräser är uppemot 95% rötter, och hydrauliska. Försvinner växtmassa ovan ytan måste även rötterna dö av för att jämvikt ska uppehållas. Då byggs humus även på djupet.
De stora savannerna kunde ha matjord på uppåt 9 meter när de fanns.

Träd är uppbyggda efter ett dendritiskt mönster, som fungerar annorlunda.

Kruxet med gräs är att de inte kan frodas utan sina växtätare som de lever i symbios med. När växtätarna försvinner, (kor, bison, bufflar, antiloper mm,) försvinner också gräset och öken bildas.

Gräs växer vid roten och behöver alltså betas och trampas ner ibland för att tillväxtzonen ska få se ljuset och kunna föryngras. Den kritiska komponenten är tiden. Två kor som går runt i en 3 hektars hage en hel säsong, som vi gör i Sverige, är mycket sämre än att säg 5000 kor drar över samma yta på en dag.
Det idag mest kompletta systemet kring detta kallas "Holistic Management." Den principen innefattar en massa andra spännande grejer med planering, målsättningar och ekonomi som jag ska läsa mer om vid tillfälle.

Till vänster om ån går djuren hela tiden. Om man inte är färgblind ser man ju hur dåligt gräset mår.
Det är även massiv erosion mot ån där jorden försvinner på grund av klena rotsystem.
Träden vid ån är också mycket mindre och svagare.
Egendomen på höger sida brukas genom att djuren flyttas runt.


Det här innefattar en massa planering och även arbete med att flytta boskapen hela tiden. Men det ger resultat.
Förr såg savannernas rovdjur till det där genom att trycka ihop växtätarna i enorma hjordar som hela tiden måste röra sig för att hitta nytt bete. Gräser är anpassade till detta och dör utan den stimulansen.


"If you need to cut your grass, you don't have enough animals."

Det här gör också miljörörelserna farliga för miljön då dom gapar efter att man ska sluta ha boskap grundat på att man sköter boskap felaktigt idag.
Det enda som kan hejda ökenutbredning och återställa öknar till fruktbar mark är växtätare.Det finns idag inget mer viktigare och mer akut problem än detta. I min mening.

Mer studier,
André Voisin - Grass Productivity
Allan Savory1 kommentar:

  1. Håller med fullständigt! Läser nu Holistic Management av Allan Savory, mycket kloka och logiska argument.

    /Niklas

    SvaraRadera