lördag 18 juli 2015

Rövvinkeln och du

Ett av de bästa livsknepen jag vet om är bajspallen. Människokroppen är konstruerad för att tömma tarmen sittandes på huk, och när man istället sitter på vad som i allt väsentligt är en stol kan det bli problem.

På engelska pratar man om "anorectal angle", vilket jag översätter fritt till rövvinkeln. Jag kan inte den exakta fysiken, men ju längre ovanför höfterna knäna befinner sig, desto lättare blir det att bajsa.

I länder som har toalettstolar som standard är till exempel hemorrojdproblem förekommande, medans det är nästan okänt i länder där man sitter på huk.

En pall nedanför toalettstolen att sätta upp fötterna på är en asbra investering. Det förbättrar rövvinkeln och är en livräddare om man är hård i magen.

Höjden på pallen är väl en smaksak som man anpassar efter höjden på toalettstolen. En högre stol behöver en högre pall.

Det finns specialpallar att köpa, eller så snickrar man ihop en egen efter tycke och smak.
Hittar ingen bra bild nu. Typiskt.

/Peter

2 kommentarer:

 1. Du tror inte att det kan finnas confounders i form av att fiberfattig kost och brist på motion också är vanligt i länder som har toalettstolar som standard?
  Jag menar absolut inte att ditt resonemang om rövvinkeln är felaktigt, tipset är säkert guld värt för dem som har svårigheter åt det hållet. :) Men just sambandstänket värt att ompröva?

  /Syster Yster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis, dock "outside the scope of the article".

   Ut och snickra en pall nu. Alla äter vi pizza ibland och glömmer dricka kaffe till efterrätt.

   /Peter

   Radera