lördag 5 september 2015

Att utmana sitt skrivande.

Bland det intressantaste jag vet är att resonera mig fram till en slutsats jag inte hade innan genom att skriva en text.


Just nu retar jag mig ofantligt på att många av mina vänner, bekanta och ovänner är så okritiskt jävla vänstervridna.
Det är inte deras fel, det är ett symptom som genomsyrar hela svenska kulturen just nu.


Jag skulle vilja formulera klart och koncist vad som är fel med vänstertänket.


Det vore en fin utmaning det.


/Peter

10 kommentarer:

 1. Kanske kommer du fram till när du skriver texten att det inte är så dumt alls att vara vänstervriden? ;)
  /Syster Yster

  SvaraRadera
 2. Vad är din definition på vänster? Den ursprungliga från franska revolutionen, någon senare årgång eller någon hemsnickrad variant? Många av mina obildade liberala bekanta är lite slarviga med begreppen vilket omöjliggör givande diskussion. Många har dessutom väldigt vänstervridna åsikter och värderingar utan att fatta det själva...
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. God input. Det är en stor uppgift, och jag är än så länge inte nördig nog.

   /Peter

   Radera
 3. Det är mycket välkommet det där resonemanget, vad menar du egentligen? Kan det vara en reaktion på att det är väldigt brunt just nu? eller kanske på att de senaste åren av blått har sugit lite väl hårt, åt de vänstervridna?

  SvaraRadera
 4. Några funderingar på dina funderingar..

  Anledningen till att det verkar "brunt" just nu är att en stor del av befolkningen i det här landet inte håller med regeringarna, vare sig den nuvarande eller den förra.
  Idag är både regeringen och deras stödjande(!) opposition ett väldigt sorgligt kapitel.

  Folk avskyr dom så mycket att man inte ser något annat val än att stödja SD. Det är inget man vill, men man är nödd och tvungen pga bristande alternativ.

  I Danmark kallar man Sverige för Skandinaviens Nordkorea. Det tycker jag är träffande.
  Man får inte säga någonting i Sverige som inte överensstämmer med vad kultureliten tycker.
  Och kultureliten är helt vriden åt vänsterhållet idag.

  Om man har vänstersympatier anses man vara en god människa. Saknar man "rätt" åsikter är man ond och skall förföljas. Det är ju vansinnigt!
  Inget är så otäckt som förment goda människor. Dom kan hitta på mycket sjuka grejer.

  När folk skriver så här på FB och ingen protesterar anser jag att vår klena demokrati ligger pyrt till:

  "Om man inte röstar på miljöpartiet ska man inte rösta alls."
  "Om du inte har samma politiska åsikter som jag ska jag "unfrienda" dig."

  Alliansen sket bort sig och dränerade sina väljare till SD. Därför förlorade dom valet.
  Jag tror inte dom "blå åren" gick hårt åt svenskarna, även om det framställs som det. Lite fler människor fick någon form av jobb. Ekonomin fortsatte blåsas upp av härliga lån.
  Dom lyckades sparka den svenska krisen några år in i framtiden, för vad nu det är värt.

  Detta behöver inte vara sant, en vanlig dyngbagge har alltid en fragmentarisk föreställning om skithögen den bor i.

  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gissning är att din ngt alternativa livsstil innebär att du har en viss typ av människor (veganer? dreadlocks? jag bara spekulerar) i dina sociala sammanhang, som har vissa reflexmässiga åsikter i vissa frågor som både du och de uppfattar som vänster, utan att ha riktigt klart för er vad som är vänster.
   Något du skulle kunna fundera på är hur värt det är att orka uppröras av denna "kulturelit" (hur vänstervriden den än är), som har mycket litet konkret inflytande över ditt liv, i jämförelse med vad den ekonomiska eliten har.

   Radera
  2. Alltså hela det här inlägget är så osammanhängande och subjektivt att det är omöjligt att bemöta om man skulle vilja som självutnämnd vänsterföreträdare.. Men några tankar och funderingar: "Folk" kan ju starta ett eget parti istället för att rösta på ett rasistiskt, om de inte är rasister vill säga. Vilken tänkande mänska bryr sig om vad några danska fyllon säger? Vilka straff och förföljelser är det som drabbar dem som säger emot "kultureliten"? Förutom att bli unfriendad alltså.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Så här skriver Henrik Arnstad i GP om de där proteströsterna:
  Myt 2: De som röstar på rasistiska partier kan inte kategoriseras som rasister. Oftast handlar det om proteströster eller osäkerhet i tider av ekonomisk kris.

  Forskningen visar att de flesta som röstar på rasistiska partier gör det av samma skäl, som gäller för alla partier: väljarna uppskattar partiets politik, i detta fall specifikt rasismen. Detta enligt statsvetarna Wouter van der Brug, Meindert Fennema, Sjordje van Heerden och Sarah de Lange (Amsterdams universitet), som stödjer sig på ett flertal internationella studier.
  Forskningsresultatet bekräftas i studier av SD:s väljare. Det som är utmärkande för SD-väljarna är deras intoleranta och främlingsfientliga attityder, sammanfattar professor Peter Hedström och fil.dr. Tim Müller en vetenskaplig studie av SD-väljarna från valet 2014 (Right-wing populism and social distance towards Muslims in Sweden – Results from a nation-wide vignette study).
  Ändå tillskrivs de som röstar exempelvis på SD andra förklaringar angående sitt politiska beteende. Exempelvis att de är manlig arbetarklass med låg utbildning som tillhör modernitetens förlorare. Tanken är inte helt utan stöd, det existerar en överrepresentation av sådana män bland de som röstar på rasistpartier. Men denna är ytterst liten (mindre än tio procent).
  En annan tanke är att de som röstar på rasistpartier är proteströstare, de vill mest röra om i grytan och chocka befintliga politiska samhällseliter. Detta stämmer så pass att de som röstar rasistiskt ofta har mycket lågt förtroende för det politiska systemet. Men det behöver inte betyda att de aktuella väljarna inte vet vad de röstar på. Tvärtom, visar forskning.
  - See more at: http://www.gp.se/kulturnoje/1.2821530-henrik-arnstad-fem-myter-om-sd-och-invandringen#sthash.BOxqsQNI.dpuf

  nu är ju jag övertygad om att det sett allmänt annorlunda ut om vi haft en röd regering de senaste åren men om det får vi aldrig något veta.

  SvaraRadera